Gastronomia Poznań

Czy warto inwestować w gastronomię?

Gastronomia nie jest łatwym kawałkiem chleba. Osoby bez najmniejszego doświadczenia, bez żadnych zdolności powinny bardzo dobrze zastanowić się nad wejściem w tą branżę. Jeżeli pomimo tego decydują się wyłożyć pieniądze powinny sobie zdawać sprawę z paru rzeczy. Przede wszystkim muszą postawić na sprawdzony personel. Szef kuchni, kelnerzy i manager to podstawa. Druga rzecz dotyczy szczególności samego lokalu gastronomicznego. Najpopularniejszym lokalem gastronomicznym jest restauracja. Nie sprawdzi się ona jednakże na niewielkich, regionalnych rynkach. W przypadku mniejszych miejscowości należałoby pomyśleć o kebabie, budce z burgerami to znaczy ogólnie fast food. Wypada również zdawać sobie sprawę, iż gastronomia nie jest tanim interesem. Na wejście potrzebujemy nawet kilkaset tysięcy złotych. Wystrój sali, wystrój kuchni, potrzebne aparaty a także naczynia- to wszystko mnóstwo kosztuje. Mnóstwo będzie trzeba również wydać na zdobycie niezbędnych koncesji, choćby na sprzedaż alkoholu. W skali roku koszt takiej koncesji wynosi nawet 3 tys. zł. Wchodząc w interes gastronomiczny należy też uwzględnić specyfikę lokalnego rynku. Restauracja z wyższej półki na pewno nie sprawdzi się na niedużym, lokalnym rynku przykładowo na osiedlu z gigantycznej płyty. Tymczasem czynsze w centrum dużych miast są naprawdę niezwykle wysokie. Gastronomia to nie łatwy kawałek chleba. Deficyt jakiegokolwiek doświadczenia w branży gastronomicznej jest porywaniem się z motyką na słońce. Oceńmy w związku z tym najpierw nasze zręczności, nasz gorliwość do prowadzenia biznesu a dopiero później bierzmy się za prowadzenie osobistego przedsiębiorstwa.


Możliwość komentowania jest wyłączona.